spajalicaf

U SPAJALICI obilježen Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama

spajalica mucanjeSenzibizilirati javnost da mucanje ne smiju omalovažavati, jer ono za mnoge ne predstavlja samo poremećenu govornu tečnost već i brojne negativne osjećaje vezane uz govorne situacije, bio je jedan od osnovnih ciljeva aktivnosti organizovanih u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA povodom obilježavanja Međunarodnom danu pažnje posvećene mucanju i govornim manama.

Namjera je bila i skrenuti pažnju da osobe koje posjeduju govornu manu i mucaju imaju često problem socijalizacije, što je ujedno jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju.

 

 

 Volonteri SPAJALICE organizivali su „Kafu sa… Emirom Motorugom“ koji je sa mladima razgovarao o svojim načinima prevazilaženja problema mucanja. Govorio je kako je mucanje utjecalo na njega, ali i kako je svoju „manu“ počeo smatrati prednošću.

spajalica mucanje 2

22. oktobar je 1998. godine proglašen Međunarodnim danom pažnje posvećene mucanju i govornim manama, te se tim danom želi javnosti približiti i pojasniti problem mucanja i ostalih govornih mana.

Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tok govora prekinut čestim ponavljanjem ili produživanjem govornih zvukova, slogova ili riječi ili osoba ne može početi govoriti riječ.
Pogađa osobe svih dobi, ali najčešće je u djece u dobi između 2 i 6 godina. Dječaci triput češće mucaju nego djevojčice. Većina djece ipak preraste svoje mucanje, te se procjenjuje kako manje od 1% odraslih muca.

©2023 Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA.

Search