Međunarodni da borbe pritiv HIV-a obilježen u SPAJALICI

hiv2Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se svake godine 1. decembra, a Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA tim je povodom i ove godine organizovao nekoliko aktivnosti.

Za više od 70 mladih organizovana su interaktivna predavanja s ciljem podizanja svijesti mladih o načinima prenošenja i prevencije HIV/AIDS-a, ali i ostalih spolno prenosivih bolesti. O tome  kako da zaštite sebe i druge od HIV-a, sa mladima su razgovarali vršnjački edukatori, a jedna od tema bila je i stigma i diskriminacija sa kojim se suočavaju mnogi ljudi koji žive sa HIV-om.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, virusom HIV-a zaraženo je oko 36,7 miliona ljudi, a u 2016. godini registrovano je 1,8 miliona novoinficiranih. U posljednjih pet godina u Federaciji BiH prosječno se registrira 15 novih slučajeva infekcije HIV-om, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

hiv

Ovogodišnja globalna poruka Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a glasi: Okončajmo izolaciju, okončajmo stigmatizaciju, okončajmo prenošenje HIV-a.

©2022 Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA.

Search