Emina Jusupović: Život sa dijabetesom nije kraj

dijabetesSvjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen je i u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA.

Predavanje o dijabetesu za mlade je održala Emine Jusupović kojoj je također dijagnosticiran dijabetes. Mladima je govorila o svom iskustvu i životu sa dijabetesom, ali i važnosti preventivnog djelovanja.

 

 

Emini je dijabetes dijagnosticiran sa 13 godina, a posljednjih godina od iste bolesti u našoj zemlji djeca i mladi oboljevaju sve češće. Procjenjuje se da u BiH oko 360.000 ljudi boluje od ove bolesti, ali se strahuje da je brojka veća, budući da iskustva pokazuju da na jednog registrovanog dijabetičara dolazi još jedan koji ne zna da ima dijabetes. 

dijabetes3

Zato je upravo jedan od osnovnih ciljeva organizovanja predavanja bio informisanje mladih, ali i šire javnosti o velikoj važnosti dijagnosticiranja ove bolesti na vrijeme, ali i naučiti kako životne navike prilagoditi ovom oboljenju.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa ove godine posvećen je prevenciji i liječenju žena. Statistika pokazuje da svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet miliona ljudi, a 40 posto oboljelih ne zna da ima šećernu bolest.

©2020 Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA.

Search