spajalicaf

U toku mjeseca novembra u obrazovno razonodnom centru SPAJALICA, kao i svakog mjeseca održavale su se razne aktivnosti kako za mlade, tako i za starije. U SPAJALICI svakog mjeseca možete pronaći neku aktivnost za sebe i upotpuniti svoje slobodno vrijeme na zanimljiv i kreativan način. Evo šta smo sve radili u novembru.

Naši volonteri i volonterke vrijedno su radili i ovaj mjesec. Volonterka Ajla Popović, je održala predavanje za mlade o zdravim životnim stilovima mladih, gdje je govorila o zdravom načinu života, faktorima koji narušavaju zdravlje, koliko nam je bitna fizička aktivnost, a sve to povodom Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa. Potrebno je da mladi vode računa o svom zdravlju, jer današnji nezdravi i prebrzi stil života je povečao broj oboljelih od dijabetesa širom svijeta. Mnogi nisu ni svjesni simptoma koje im tijelo šalje i prekasno saznaju za svoju dijagnozu. Upravo to su bili razlozi zašto smo govorili o zdravlju i njegovoj prevenciji među mladim ljudima.

Ajla predavanje

Održano je i druženje sa Sarom Lendo studenticom Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na temu „Nasilje nad ženama“. Na ovom predavanju Sara je govorila o poziciji žena koje trpe nasilje u Bosni i Hercegovini, koliko je zastupljeno u našem pravnom sistemu, te koliko je bitno prijaviti nasilje ukoliko ga vidimo.

Sara

25. novembra se obiljažava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. U okviru kampanje koju sprovodi Institut za razvoj mladih KULT, „Sigurne table za sigurne zgrade“, naši volonteri su postavili informativne table u svojim stambenim zgradama na području Kantona Sarajevo. 

chchchc

Na incijativu volonterke Lamije Starhonić, učenice četvrtog razreda Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža, te uz podršku školskog osoblja, ovo je prva škola koja ima svoju informativnu tablu u sklopu ove kampanje.

Više informacija o obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama možete pročitati na: http://mladi.org/myURL/85

aaakkjjj

Uspješno je završen kurs njemačkog jezika A1.1. nivo, koji je trajao 9 sedmica. Polaznici su odlučili nastaviti i prijeći na sljedeći nivo A1.2. i upotpuniti svoje znanje, a mi im želimo puno uspjeha i dobrih rezultata na sljedećem nivou. Svi zainteresirani za ovaj kurs još uvijek mogu da se prijave na isti: https://www.obrazovanjeodraslih.org/kursevi/kursevi-za-odrasle/njemacki-jezik-a1-2-2

kurs 2

Ugostili smo i učesnike međunarodnog seminara Visible Value koji okuplja omladinske radnike, istraživače i donosioce odluka u polju rada s mladima iz zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva.

U ime Instituta za razvoj mladih KULT sudjeluje Jasmina Banjalučkić koja je podijelila primjer dobre prakse naše metodologije u izradi politika prema mladima, te učešća mladih u ovim procesima. Na ovaj način na seminaru je kroz galeriju dobrih praksi predstavljen i Institut i Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA. SPAJALICA je ugostila oko dvadeset učesnika seminara iz različitih zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva, kojima je predstavljen rad SPAJALICE, aktivnosti koje nudimo i metodologija po kojoj radimo direktno sa mladima kao korisnicima usluga i volonterima.

posjeta

Obrazovno razonodni centar za mlade SPAJALICA jedini je centar za mlade na području Općine Ilidža i predstavlja omiljeno mjesto okupljanja mladih. Zahvaljujući svom dugogodišnjem radu, SPAJALICA je postala drugi dom mladima i pruža im mogućnost da uče, druže se, sklapaju nova prijateljstva, ali i realiziraju svoje ideje.
SPAJALICA se nalazi u prirodi, u ilidžanskom parku, okružena zelenilom, rijekom i šetalištem. Stoga, od izuzetnog značaja je sačuvati tu prirodu kojom je okružena i dati do znanja svim posjetiteljima parka da i oni mogu doprinijeti tome.
1667320937872
Od samog početka svog rada, SPAJALICA njeguje i promovira volonterski rad. U 15 godina rada ovog Centra, tu je prošlo više od 300 volontera koji su stekli svoja prva volonterska i aktivistička iskustva. Ove godine, grupa od 15 mladih volontera i volonterki osmislila je projekat pod nazivom „Da ambalaža ne bude gnjavaža – recikliraj za bolje sutra!“. Njihov cilj bio je uraditi nešto što bi korisnicima parka ponudilo adekvatan način za reciklažu, te pokazati im kako i oni mogu biti važan faktor u očuvanju prirode.
Uz podršku DM-a, mentorsku podršku uposlenika Centra za mlade Spajalica i podršku Instituta za razvoj mladih KULT volonteri su aktivno radili i uspjeli realizirati ovaj projekat. U sklopu projekta, ispred SPAJALICE postavljene su 4 kante za recikliranje ambalaže i to za papir, plastiku, limenke i staklo. Postavljanjem kanti na vidljivo i svima dostupno mjesto, volonteri su recikliranje učinili pristupačnim, zanimljivim i što je najvažnije, svakodnevnim.

1667320937878

Različitim temama mladi obilježili Dan otvorenih vrata Spajalice

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA drugi put ove godine organizira Dan otvorenih vrata. Cilj ovog eventa je upoznati što više mladih ljudi sa ponudom Spajalice, ali i istražiti njihove želje i potrebe kako bi ubuduće Centar znao koje usluge je potrebno da ponudi mladima.

U sklopu Dana otvorenih vrata Spajalice, danas smo govorili o volonterizmu i aktivizmu mladih i zdravim životnim stilovima. Ugostili smo učenike Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva, te uz pomoć naših kolega iz udruženja Prevencija.ba organizirali dvosatnu radionicu i druženje.  Mladi su uživali u sadržaju, interaktivnim igrama, ali više od svega bili zahvalni na prilici da osjete prednosti neformalnog obrazovanja.

received 787324055661081

“Ja nisam nikoga prethodno poznavala sa današnje radionice pa mi je u početku bilo malo naugodno, ali kasnije kako smo razgovarali i provodili vrijeme skupa imala sam sve više energije. Sada imam osjećaj da bih mogla cijeli dan biti ovdje i učestvovati na radionicama. U Spajalici nisam bila ranije nego mi je prijateljica rekla za aktivnosti koje se tu često održavaju. Uvijek sam željela biti dio ovakvih i sličnih priča ali to često nije bilo dostupno i besplatno, tako da sam iskoristila današnju priliku i jako sam sretna”, oduševljeno je rekla učenica Lejla Abazović.

Osim što su imali priliku naučiti nešto o volonterizmu i aktivizmu, učenici su dobili i direktne upute i savjete gdje se mogu prijaviti za volontiranje, koje benefite nudi volontiranje, kako se odvija proces volonterskih razmjena, te kako se volonterski rad može pretvoriti u radno iskustvo.

“Iako sam u početku bila malo umorna, čim smo počeli pričati dobila sam energiju. Djevojke koje su držale radionicu su bile super, razgovarali smo pa sam i ja rekla nešto više o sebi. Zaista mi je drago što sam danas bila ovdje i sigurna sam da ću doći opet!”, rekla je učenica Sara Drakovac.

Kada je riječ o zdravim životnim stilovima mladih i društva općenito, danas smo iskoristili priliku da mladima ukažemo na neke zamke i probleme s kojima se mogu susresti u društvu, te kako preventivno djelovati kada je u pitanju alkohol, cigarete, droga, ovisnost o društvenim mrežama, nezdravoj hrani i svim onim nezdravim aktivnostima koje ostavljaju dubok trag na normalan život i razvoj mladih osoba.

A da je neformalno obrazovanje izuzetno značajno i korisno, potvrdila nam je i profesorica Ugostiteljsko-turističke škole, Anisa Bidžević: “Smatram da je saradnja škola i centara ovog tipa jako bitna. Težnju, osim na formalno, treba staviti i na neformalno obrazovanje, što Spajalica i slični centri i rade. Djeca će svakako nakon naše današnje posjete Spajalici iznijeti i svoje utiske o predavanjima i radionicama u kojima su aktivno učestvovati. Ja sam sigurna da će utisci biti vrlo pozitivni, jer ovakav vid učenja nedostaje djeci i nemamo baš često priliku učestvovati u ovakvim radionicama, tako da ćemo se na svaki poziv vrlo rado odazvati.

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA zahvaljuje se mladim ljudima koji su bili dio današnje priče!

Dana 18.06. u prostorijama Obrazovno-razonodnog centra za mlade Spajalica, održana je radionica pod nazivom „Upoznajmo NLP“. Radionica je organizirana na molbu volontera Spajalice, jer su izrazili želju da nauče nešto više iz oblasti samopouzdanja, samospoznaje, psihologije pozitivnog razmišljanja i ostvarivanja ciljeva.  S obzirom na širinu NLPa i kompleksnost životnih područja koja obuhvata, radionica u trajanju od dva sata, imala je za cilj upoznati mlade sa pojavom NLP-a, njenim ciljevima, osnovnim postulatima i uvjerenjima, te na koji način blagodati NLP-a mogu koristiti u svojoj svakodnevnici. 

288114247 687685605659556 3466830695042828258 n

U skladu sa aktivnostima propisanim Strategijom za mlade Općine Ilidža, sinoć je u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA održano neformalno-edukativno druženje sa fitness instruktoricom Ellen Džakić. Kao mlada žena, majka, poduzetnica i neko tko je život posvetio sportu i radu na sebi, Ellen je bila odlična sagovornica mladima koji su željeli znati nešto više o tjelovježbi, motivaciji, izgledu, formi, zdravlju itd.

ELLEN DŽAKIĆ 1

©2023 Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA.

Search