Volonteri SPAJALICE

 

Dobrovoljni rad (ili francuska posuđenica volonterstvovolontarijat) je rad osobe koja obavlja posao za dobrobit drugih bez financijske naknade. Najčešća vrsta dobrovoljnog rada je sudjelovanje u aktivnostima nevladinih organizacija pojedinačno ili kao dio dobrovoljnog društva.

Razlozi za uključenje u dragovoljni rad su obično moralne prirode i ovise o individualnim pristupu sustavu vrijednosti. Uključuje se uglavnom radi pružanja pomoći drugim ljudima, kako bi se promijenio svijet koji ih okružuje na bolje ali i zbog vlastite koristi gdje prije svega ističemo:

- sticanje novih znanja i vještina, 

- sticanje novih poznanstava, prijateljstava i konekcija u različitim društvenim sektorima,

- razvijanje socijalnih vještina i emocionalne inteligencije,

- neformalno obrazovanje u različitim životnim sferama.

SPAJALICA s ponosom može reći da njenu bazu podataka o volonterima koji su učestvovali u dosadašnjim aktivnostima Instituta za razvoj mladih KULT i Centra SPAJALICA, čini više od 300 imena mladih ljudi sa područja cijele BiH. Ponosni smo što je rad naših volontera prepoznat i od strane drugih nevladinih organizacija koji često angažiraju naše volontere u svojim projektima, eventima i aktivnostima.

Danas SPAJALICA broji oko 30 volontera/ki koji/e se redovno okupljaju u Centru na mjesečnim sastancima, te dogovaraju svoje buduće aktivnosti i projekte.

68798836 2885338318358659 9133171259712995328 o

Priključite se timu popunjavanjem volonterske pristupnice na Info pultu Centra ili putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

ajla h               Moje ime je Ajla Haskovic. Studentica sam pete godine Filozofskog fakulteta Odsjeka za pedagogiju. U Institutu za razvoj mladih KULT volontiram već 7 godina. Moj prvi volonterski aganzman je bio na projektu Škola prijateljstva zbog kojeg sada radim kao učiteljica u vrtiću. Već vam time rekoh koliko mi KULT znači. 

irma             Postala sam volonterka Instituta za razvoj mladih KULT 2012. godine i odmah imala priliku učestvovati na  aktivnostima kao sto su Porodični dan i Dan mladih općine Ilidža. Ta dva događaja bila su  podsticaj da se i ubuduće angažujem na sličnim projektima. Ubrzo sam dobila priliku i da budem stipendistica Instituta te da se aktivno uključim u rad Obrazovno razonodnog centra za mlade Spajalica.

haris1Često sam dobivao upite od strane prijatelja, porodice u vezi Spajalice. Pitanja bi bila: šta radite vi tamo, čije je to, jel to neka sekta, trošite samo uzaludno vrijeme. A ja bih na sve ove upitnike odgovarao sa osmjehom i dodao: svašta korisno, naše, jeste - mladih ambicioznih, trošimo - ali na pravi način. "Spaja lica" u pravom smislu te rijeći opisuje svrhu postojanja ovog objekta. Spaja ljude koju su pozitivni, koji imaju viziju, hrabrosti i snage da rade za bolje danas.

©2019 Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA.

Search